Beginnen met Yoga

Gecategoriseerd als Uncategorized Getagged

Yoga komt in alle soorten en maten. Er is zo veel aanbod en mogelijkheden dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Maar een goed begin is het halve werk. Dat geldt voor alles en ook voor beginnen met yoga. In deze post laat ik je zien hoe je kan beginnen met yoga.

Waar doe je yoga?

Allereerst moet je bedenken waar je yoga wilt doen. En met waar bedoel ik: thuis of in een studio.

Studio

Voordelen

De voordelen van yoga in de studio zijn dat er een leraar is die je persoonlijke tips en aanwijzingen kan geven. Begrijp je nét niet helemaal hoe je je linkerbeen moet houden, of krijg je ineens last van je knie? Je leraar kan je aanwijzingen of aanpassingen geven, waardoor je de poses beter kunt doen.

Daarnaast kun je je lekker laten meevoeren met de sfeer in een klas. Je komt binnen, het ruikt al naar wierook en er staat een rustig muziekje op. Zo wordt je wel heel gemakkelijk zen.

Nadelen

Yoga in de studio heeft ook nadelen. Yoga is best duur. Standaard yogalessen zijn al snel 17 euro per les of 70 euro per maand. En je moet er helemaal heen reizen, ook door de regen.

De docenten zijn vaak van wisselende kwaliteit en heb je eindelijk een favo docent gevonden, geeft zij alleen maar de ochtendles onder je werktijd.

Het is ook niet altijd even makkelijk om je tijdens de les op jezelf te concentreren. Je kunt je snel bekeken voelen en heel zelfbewust. Vooral als je naast iemand staat die zich moeiteloos dubbelvouwt. En je kunt afgeleid raken door vervelende mede-yogi’s.

Online

Voordelen

Online yoga heeft veel voordelen. Je kunt een les volgen wanneer jou uitkomt én je kunt altijd een les kiezen waar je precies behoefte aan hebt. Heb je rugpijn, doe je een yoga speciaal voor de rug. Ben je gestrest? Dan doe je een yoga voor ontspanning.

Online kun je je ook gemakkelijk op je jezelf focussen. Geen irritante mensen om je heen, en geen mensen die naar je kijken terwijl je een mislukte poging doet op je handen te staan in kraai pose.

En het beste: je hoeft niet door de regen.

Nadelen

Het grootste nadeel van online yoga is dat je zelf de sfeer moet maken. In een studio doet de leraar en de omgeving dat voor je. Thuis moet je zelf in de mood komen.

Happy With Yoga is hét populairste yoga platform van Nederland

Happy With Yoga

Wat heb je nodig?

Om met yoga te beginnen heb je weinig nodig. Eigenlijk heb je helemaal niks écht nodig. Maar om het iets aangenamer te maken raad ik je aan om een yogamatje te gebruiken en soepele kleding aan te trekken.

Mat

Yoga doe je op de grond. Maar de grond kan best hard of koud zijn. Daarom gebruiken de meeste mensen een yogamat. Met een matje heb je minder last van de harde grond als je bijvoorbeeld een oefening op je knieën doet.

Het maakt niet uit wat voor matje je hebt. Al zijn er fijnere en minder fijne matjes. Mijn eerste yogamatje (gewoon van de Action) kruimelde heel erg, waardoor mijn woonkamer onder de roze stukjes yogamat lag en ik altijd na yoga moest stofzuigen.

Kleding

Bij yoga denk je waarschijnlijk aan yogapants, een heel strakke sportlegging. Een sportlegging is heel geschikt om yoga in te doen. Maar als je liever een andere sportbroek aan wilt, is dat ook prima. Het enige is dat je kleding lekker moet kunnen bewegen in je kleding, dus niet te stug. En dat je kleding niet zo wijd is, dat het in de weg zit bij de verschillende oefeningen.

Blokken en kussens

Om de yoga makkelijker te maken, kun je blokken en kussen gebruiken. Soms lukt een bepaalde stretch niet zo goed, dan is het fijn om gebruik te kunnen maken van een kussen of een blok.

Met een blok geef je jezelf extra steun tijdens balans poses. Ik gebruik zelf thuis vaak een dik boek in plaats van een blok, maar dat is een beetje onhandig.

Volg online yoga cursussen over ontspanning, rugpijn, yin, en meer bij Happy with Yoga.

Haal meer uit yoga

Tijdens de yoga

Focus je op jezelf

Yoga is een individuele sport. Je doet het helemaal in je eentje op je eigen mat. Het maakt dus helemaal niet uit wat anderen doen, of wat anderen van je vinden. Als je met een klasje meedoet, hoef je dus helemaal niet te letten op de anderen. En je hoeft je ook van hen niets aan te trekken.

Als je het lastig vindt om je op jezelf te focussen, is het misschien fijner om thuis een online lesje te doen. Dan hoef je je helemaal niet druk te maken over of andere mensen iets vinden van dat je steeds uit Tree pose valt. (spoiler: daar vinden ze niks van hoor!)

Leg de lat niet te hoog

Je hoeft niet alles in één keer goed te doen. Sterker nog, je hoeft niet eens alles in honderd keer goed te doen. Misschien hoef je het wel nooit goed te doen. Het is top dat je begonnen bent met yoga, je hoeft niet je tenen aan te kunnen raken. Leg de lat vooral niet te hoog.

Go with the flow

Je staat op je mat, je bent begonnen. Laat je maar meeslepen met de les. Het is heerlijk ontspannen om mee te gaan met de flow van de les.

beginnen met yoga

Begin met deze yoga cursus

Echt iedereen kan dit

Begin ook met yoga - iedereen kan het!

moeder kind yoga

Persoonlijke test welke yoga past bij jou?

Wil je de yoga test nu doen?

17132
Zwangerschapsyoga bij Yogaschool Noord in Amsterdam
Is yoga goed of slecht?
Waarom is yoga slecht?