De 10 Meest Gevaarlijke Yoga Oefeningen (echt)

Gecategoriseerd als Nadelen yoga Getagged ,

Het is belangrijk om bij yoga oefeningen goed op je lichaam te letten. Sommige oefeningen kunnen namelijk gevaarlijk zijn als je ze verkeerd uitvoert. In dit artikel staan de 10 meest gevaarlijke yoga oefeningen zodat jij weet bij welke oefeningen je extra goed moet opletten.

Wat zijn gevaarlijke yoga oefeningen?

Gevaarlijke yoga oefeningen zijn die oefeningen waarbij het makkelijk is om fouten te maken en jezelf te bezeren. In principe zijn alle yoga oefeningen namelijk veilig, mits je ze goed uitvoert. Daarom is het heel belangrijk dat je goede yogalessen volgt waarin je heel precies wordt uitgelegd hoe je de oefeningen goed en veilig doet. Ik raad daarom altijd aan om een professionele yogaschool bij jou in de buurt te zoeken of de online yogalessen van Happy With Yoga te volgen, dan zijn alle yoga oefeningen veilig.

Oefen Altijd Veilig Met De Yoga Leraren Van Happy With Yoga

Veilige Yoga Lessen

1. De Bridge pose (Setu Bandha Sarvangasana)

bridge pose gevaarlijke yoga oefening

De Bridge pose kan gevaarlijk zijn als je niet goed getraind bent. Als je deze oefening verkeerd uitvoert, kan het gemakkelijk gebeuren dat je valt en je nek of rug verstuikt. Ik was persoonlijk in het begin altijd bang dat als mijn armen mijn gewicht niet zoude houden, ik pal op mijn hoofd zou vallen en mijn nek zou breken. (Niet gebeurd, gelukkig.)

Lees ook: Pijn na yoga, is dat normaal?

2. De Camel pose (Ustrasana)

camel pose gevaarlijke yoga oefeningen

De Camel pose is een van de meest gevaarlijke yoga oefeningen als je niet goed getraind bent. Als je deze oefening verkeerd uitvoert, kan het gemakkelijk gebeuren dat je je rug verrekt. Als je voor het eerst camel pose gaat oefenen dan kun je dit het beste doen met iemand erbij, zodat je niet in de positie vast komt te zitten. En om te oefenen voor camel pose kun je beginnen met bow pose (dhanurasana).

3. De Headstand (Salamba Sirsasana)

headstand gevaarlijke yoga pose

De Headstand is een van de meest gevaarlijke yoga oefeningen. Als je deze oefening verkeerd uitvoert, komt er veel druk op je nek. Daarnaast kan het gemakkelijk gebeuren dat je valt en je nek of hoofd bezeert. Om de headstand te oefenen kun je het best eerst je voeten op de grond houden (maar ook dan blijft het oppassen).

Lees ook: Is Yoga gevaarlijk? Let op deze dingen

4. Shoulderstand (Sarvangasana)

De shoulderstand is een van de meest populaire yoga oefeningen. Het is echter ook één van de gevaarlijkste yoga oefeningen, omdat je hierbij je nek kwetsbaar maakt. Als je de oefening verkeerd uitvoert, kan dit leiden tot nekpijn of zelfs whiplash. Om de shoulderstand goed uit te voeren is het belangrijk dat je gewicht op je schouders rust en niet op je nek.

Oefen Altijd Veilig Met De Yoga Leraren Van Happy With Yoga

Veilige Yoga Lessen

5. Hero’s Pose (Virasana)

De Hero’s Pose kan gevaarlijk zijn als je last hebt van je knieën. Als je in deze houding gaat zitten, druk je namelijk zijwaarts op je knieën. Afhankelijk van je flexibiliteit in je heupen en knieën lukt het je misschien ook helemaal niet om in deze positie te komen, dus wees voorzichtig. Ik doe deze pose zelf niet omdat ik me er niet veilig bij voel.

6. De Crow pose (Kakasana)

crow pose

De Crow pose is een van de meest gevaarlijke yoga oefeningen. Het is belangrijk om goed te balanceren voordat je deze oefening gaat doen. Als je niet goed kunt balanceren, kan het gemakkelijk gebeuren dat je valt en je hoofd stoot of je nek bezeert. Om de crow pose veiliger te maken is het belangrijk dat je zo balanceert dat als je valt, je altijd terug op je voeten valt en niet op je hoofd.

7. Pigeon pose (Eka Pada Rajakapotasana)

De Pigeon pose is een van de meest gevaarlijke yoga oefeningen als je last hebt van je knieën. Door deze houding wordt er namelijk veel druk op je knieën uitgeoefend. Als je last hebt van je knieën, is deze oefening dan ook niet aan te raden. Om de Pigeon pose veilig te doen, moet je je tenen optrekken (vraag na bij je yogadocent hoe je dit moet doen).

8. De Handstand (Adho Mukha Vrksasana)

handstand

De Handstand is een van de meest gevaarlijke yoga oefeningen. Als je deze oefening verkeerd uitvoert, kan het gemakkelijk gebeuren dat je valt en je handen of polsen verstuikt. Daarnaast kun je hard vallen omdat je zo hoog van de grond bent met je lichaam. Om de Handstand te oefenen kun je het best tegen de muur beginnen zodat je niet voorover door kunt klappen naar je rug. De Handstand is los iets fijner om te oefenen op het gras in het park omdat je dan vaak wat minder hard terecht komt als je valt.

9. De Fish pose (Matsyasana)

De Fish pose kan gevaarlijk zijn als je niet goed getraind bent. Als je deze oefening verkeerd uitvoert, kan het gemakkelijk gebeuren dat je je nek of hoge ruggengraat verstuikt of verrekt. Dit komt omdat je je nek erg ver naar achter buigt en dan ook nog een beetje gewicht op je voorhoofd rust.

10. De Twist (Jathara Parivartanasana)

twist yoga gevaarlijk

De twist is een gevaarlijke yoga oefening voor mensen met rugklachten. Dit is iets wat vaak vergeten wordt omdat de twist juist een fijne oefening is om je rug los te maken voor gezonde mensen. Maar ik wil dit toch even noemen, omdat je dus altijd in gedachten moet houden dat alle yoga oefeningen gevaarlijk kunnen zijn voor mensen met bestaande klachten. Daarom is het zo belangrijk om altijd goede begeleiding te hebben die tijdens de les helder uitlegt welke risico’s aan bepaalde yoga poses zitten.

Oefen Altijd Veilig Met De Yoga Leraren Van Happy With Yoga

Veilige Yoga Lessen

beginnen met yoga

Begin met deze yoga cursus

Echt iedereen kan dit

Begin ook met yoga - iedereen kan het!

moeder kind yoga

Persoonlijke test welke yoga past bij jou?

Wil je de yoga test nu doen?

17132
Zwangerschapsyoga bij Yogaschool Noord in Amsterdam
Is yoga goed of slecht?
Waarom is yoga slecht?