Wat is hot yoga en is het gezond? | Hot yoga ervaringen

Gecategoriseerd als Soorten yoga Getagged ,

Een tijdje geleden heb ik voor het eerst hot yoga gedaan. Ik vond het zeker leuk en als je het gevoel wilt hebben dat je echt aan het sporten bent, is het zeker iets voor jou!

Wat is hot yoga?

Hot yoga doe je in een studio die minstens 28 graden is. Sommige studio’s zijn zelfs tot 40 graden. In deze hitte doe je meestal Vinyasa yoga.

Soms hebben mensen het over Bikram yoga, dat is een vorm van hot yoga.

Mijn hot yoga ervaringen

De studio was donker gemaakt, er was een zacht muziekje en het was heel warm. Zodra ik binnen liep begon het zweten al, ik vond het eerlijk gezegd niet zo relaxed. Maar ik kan ook niet heel goed tegen warmte en ik had net hard gefietst. Toen ik een tijdje op mijn matje lag, was het een stuk beter te doen.

De les bestond uit standaard Vinyassa poses. Maar doordat het zo warm was kostte alles veel meer energie dan normaal.

Na afloop voel ik me alsof ik ontzettend hard had gesport. Door de hitte zweet je extra, en daardoor heb je meer het gevoel dat je echt een prestatie hebt neergezet. Dat voelt lekker.

De yoga zelf was vrij basic, wat helemaal niet erg is. Maar als je graag uitgebreide instructies voor een ingewikkelde pose, zoals kraai wilt, kun je beter een ander type les doen.

Is hot yoga goed voor je?

Hot yoga heeft veel gezondheidsvoordelen maar ook enkele gezondheidsrisico’s. Over het algemeen wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen, maar het is belangrijk om je van beide kanten bewust te zijn.

Hot yoga voordelen

Dit onderzoek vond dat mensen de volgende voordelen van hot yoga noemden:

  • Meer lenigheid (63% van de mensen noemt dit)
  • Beter humeur (58%)
  • Fitter (43%)
  • Meer uithoudingsvermogen / cardio (42%)

Lees ook: Is Yoga Goed Of Slecht? 5 Voordelen & 3 Nadelen

Is hot yoga beter dan normale yoga?

Dit onderzoek vond dat het fysiologische effect van yoga poses hetzelfde is onder alle temperaturen. Dat betekent dus dat het fysiek gezien niet uitmaakt of je hot yoga doet of normale yoga.

Maar, het kan wel zo zijn dat hot yoga extra psychologische effecten heeft ten opzichte van normale yoga. Ik denk zelf bijvoorbeeld dat de hitte van hot yoga een heel ontspannend effect kan hebben.

Is hot yoga zwaarder dan normale yoga?

Dit onderzoek vond dat hot yoga niet zwaarder is dan normale yoga, maar wel zwaarder voelt. Dat is ook wel logisch, want je sport niet harder tijdens hot yoga, maar door de hitte voelt het wel zwaarder. Dit betekent dus ook dat hot yoga leidt tot meer uithoudingsvermogen dan normale yoga, maar alleen op psychologisch vlak, niet qua je longinhoud.

Is hot yoga goed voor afvallen?

Hot yoga is zeker goed voor afvallen. Net als normale yoga trouwens. Met hot yoga verband je niet per se meer calorie├źn dan met normale yoga, maar mijn ervaring is wel dat je na hot yoga minder snoept en lekkerder slaapt. Dus in die zin is hot yoga beter voor afvallen.

Lees ook: Yoga afvallen ervaringen: 10 kilo in 3 maanden?

Is hot yoga gevaarlijk?

Hot yoga is een stuk gevaarlijker dan normale yoga. Door de hitte kun je snel te warm worden. Het is heel belangrijk om rustig aan te doen, goed om je lichaam te letten. Veel water te drinken. En de les uit te gaan zodra je je niet goed voelt.

Lees ook: Is Yoga Gevaarlijk?

Voor wie is hot yoga?

Iedereen mag meedoen aan hot yoga. De les waar ik was, was best een drukke klas (30 mensen ofzo). De meeste mensen waren vrij jong en leken fit, een stuk meer vrouwen, maar ook een aantal mannen.

Kun je hot yoga zwanger doen?

Nee, het gemeenschap van gynaecologen adviseert zwangere vrouwen om geen hot yoga te doen (bron). Als je zwanger bent dan kun je beter een andere (en rustige) vorm van yoga uitkiezen.

Lees ook: 21 Yoga Soorten | Welke past bij jou?

Kun je hot yoga thuis doen?

Hot yoga is eigenlijk yoga in een hele warme kamer. Je kunt dat thuis nabootsen door de verwarming heel hard aan te zetten, maar met de huidige energieprijzen zou ik dat niet aanraden.


beginnen met yoga

Begin met deze yoga cursus

Echt iedereen kan dit

Begin ook met yoga - iedereen kan het!

moeder kind yoga

Persoonlijke test welke yoga past bij jou?

Wil je de yoga test nu doen?

17132
Zwangerschapsyoga bij Yogaschool Noord in Amsterdam
Is yoga goed of slecht?
Waarom is yoga slecht?