Welke yoga past bij mij? Doe de test! (21 soorten)

Gecategoriseerd als Soorten yoga Getagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Er zijn veel verschillende yoga soorten, en de verschillen ertussen zijn groot. In dit artikel lees je over verschillende soorten yoga, zodat jij kan kiezen welke het best bij je past.

Welke yoga past bij jou? Doe de test!


Wat is yoga?

Yoga kent vele vormen en is een oude bijna dagelijkse discipline, die al duizenden jaren bestaat. 

Welke soorte yoga zijn er?

De oorsprong van yoga ligt in India. In India is yoga een religieus begrip, maar in het westen staat yoga vooral bekend als sport, waarbij je lichaam en geest in balans moeten zijn. 

Yoga bestaat uit asana’s en pranayama’s. De asana’s zijn de lichamelijke houdingen, waarmee je je fysiek verder ontwikkelt. De pranayama’s zijn de zuiverings- en reinigingsoefeningen, die je helen. Zoals je ziet zijn beide onderdelen van yoga zeer belangrijk.

In dit artikel vertellen we over de verschillende soorten yoga. Je leest ook welke vormen er zijn en wat de verschillen en overeenkomsten zijn.

Oefen Altijd Veilig Met De Yoga Leraren Van Happy With Yoga

Onbeperkt Yoga

Zo kies je welke yoga soort bij je past

Yoga is een breed begrip, dat je kan indelen in verschillende soorten, vormen en types. In dit artikel hebben we een overzicht opgenomen van de verschillende soorten yoga.

Lees ook: De 4 Beste Online Yogalessen | Begin Online Yoga Hier

Welk type yoga past bij mij?

Onthoud dat alle yogastijlen waardevol zijn in de juiste situatie en voor de juiste persoon. Probeer op basis van onze beschrijvingen in te schatten welke soort yoga het beste bij jou past, en wees vooral ook niet bang om meerdere soorten yoga uit te proberen. Je weet niet of iets bij je past totdat je het probeert!

Lees ook: Is Yoga Goed of Slecht? 5 Voordelen en 3 Nadelen

1. Hatha Yoga

Hatha yoga (‘ha’ staat voor warme, lange en zachte yoga en ‘tha’ staat voor koude, snelle en stevige yoga) is een van de oudste en meest populaire stromingen binnen de yoga. Het is een yoga voor alle leeftijden en niveaus.  Hatha yoga is een goede manier om de basisvormen van yoga te leren. Hatha yoga bevat veel meditatie, ademhalingsoefeningen, oefeningen en poses.

Lees ook: De 10 meest gevaarlijke yoga oefeningen

2. Vinyasa Yoga

Vinyasa yoga is een combinatie van flowy bewegingen, poses en ademhalingsoefeningen. Het heeft geen specifiek doel. De focus ligt op de flowy bewegingen en de energie die daarmee gepaard gaat.

Vinyasa yoga is de meest populaire vorm van yoga. De meeste yogi’s beginnen met deze yoga. Het is ook het meest bewegende en energieke.

Oefen Altijd Veilig Met De Yoga Leraren Van Happy With Yoga

Onbeperkt Yoga

3. Yin Yoga

Yin yoga is een vorm van yoga die gericht is op ontspanningen langdurige poses. Het wordt Yin yoga genoemd, nadat de Chinese wijsheid Yin en Yang. Yin staat voor de donkere, aardse kant van het menselijk bestaan, waarbij Yang de hogere kant, de heldere en lichte kant aanduidt. Deze yoga is in de loop der tijd ontstaan uit een combinatie van verschillende stromingen in yoga, zoals Taoïstische yoga en Hatha yoga.

Yin yoga is geschikt voor iedereen die meer in balans wil komen. Het is een diepe en rustige vorm van yoga, die je helpt om energie te sturen naar je gewrichten en spieren. Het biedt je een uitstekende manier om je lichaam te herstellen. Je kunt het een paar keer per week doen, om jezelf in evenwicht te brengen.

Lees ook: 7 Yin Yoga Nadelen

4. Yoga Nidra

Yoga Nidra, ook wel slaapyoga genoemd, is een aandachtsoefening. Je zal je bewust worden van je lichaam en bewust worden van je adem. Yoga Nidra is de vorm van yoga die je niet in slaap brengt, maar je wordt zeer rustig en kunt rusten. 

Lees ook: Is Yoga Nidra Gevaarlijk?

5. Power yoga

vrouwen die power yoga, een krachtig soort yoga, doen

Power yoga is een vorm van yoga die meer gericht is op ontwikkeling van kracht en uithoudingsvermogen. De vorm van yoga die het meeste op power yoga lijkt is Ashtanga yoga, ook wel bekend als de Yoga van de 8 houdingen, maar ook hot yoga is een vorm van power yoga.

Je kunt deze yogahoudingen zowel in een warme ruimte als in een koele ruimte uitvoeren. De krachttraining die hierbij plaatsvindt is onder andere gericht op ondersteuning van andere yogahoudingen, maar ook om het lichaam te trainen.

6. Ashtanga Yoga

Ashtanga yoga is een specifieke stijl van yoga en is gebaseerd op een specifieke manier van yoga die wordt geleerd in Mysore in India. Ashtanga yoga wordt beoefend door het volgen van een specifieke asana routine door langere tijdsduur. Deze routine is een vast programma van asana’s met een enkele pauze tussen de asana’s. De asana’s zijn belegd in sequenties met elkaar verbonden door de postures. De asana routine is ontworpen om de lichaam te verbeteren in het beheersen van de respiratie.

De asana’s zijn ontworpen om een bepaalde balans in het lichaam te verkrijgen. Deze routine wordt vaak herhaald op verschillende dagen.

7. Bikram Yoga

De yoga soort hot yoga bij Bikram yoga Amsterdam

In bikram yoga wordt er gewerkt met een vaste set van 26 houdingen. Deze houdingen zijn afkomstig van de Indiase yogaleraar Bikram Choudhury.

Bikram yoga wordt vaak uitgevoerd in een warmte van 40 graden en een luchtvochtigheid van 40%. Hiermee is het een van de populairste vormen van hot yoga.

8. Kundalini Yoga

Kundalini yoga is een soort yoga die ervoor zorgt dat je lichaam en geest in balans komen. Het is een fijn soort yoga die je bewust maakt van de situaties in je leven. Door deze yoga te doen kom je in beweging en leer je jezelf kennen. Het is een leuke, energieke vorm van yoga die zowel voor jong als oud geschikt is.

Lees ook: Is Kundalini yoga gevaarlijk?

Oefen Altijd Veilig Met De Yoga Leraren Van Happy With Yoga

Onbeperkt Yoga

9. Aerial yoga

Met aerial yoga krijg je een prettige en relaxte workout. Aerial yoga kan veel verschillende posities laten zien op een hangende doek, ook wel een trapeze genoemd. Het is een soort yoga waar je snel in positie staat en waar je veel energie uit kunt halen. Aerial yoga is een erg leuk soort yoga die je in een kleine ruimte kan doen en dat het niet veel ruimte inneemt.

10. Hot yoga

Hot yoga is een vorm van power yoga waarbij je de yogahoudingen in een hete ruimte uitvoert. Deze ruimte wordt vaak verwarmd met vloerverwarming of is bijvoorbeeld een sauna waarin je yogahoudingen uitvoert. Deze houdingen hebben een minder snelle, maar relatief rustige uitvoering. De meeste hot yoga studios doen bikram yoga, maar in principe kun je iedere yogavorm doen in een hete ruimte.

11. Iyengar yoga

Iyengar yoga is een specifieke stijl van yoga en is gebaseerd op de manier van yoga die door Iyengar gepraktiseerd wordt. Iyengar is een beroemde yogaleraar die grote waarde hecht aan het bewustzijn van de lichaamshouding en houding, waardoor de praktijk van yoga een heel ander aspect krijgt. Iyengar yoga is een erg praktische vorm van yoga en kan dan ook leiden tot een geweldig goede lichamelijke conditie.

Iyengar yoga heeft een aantal principes die je moet overleggen met de docent, zodat ook jouw lichaam gezond en fit blijft.

12. Pranayama yoga

Een ontspannende soort yoga

Pranayama is bewustwording van de adem, en is een combinatie van het observeren van je ademhaling en de ademhaling zelf. Het is een goede manier om de ademhaling bewuster te gaan voelen, waardoor je in staat bent om in deze bewuste staat te blijven.

Pranayama yoga kan als oefening gecombineerd worden met andere vormen van yoga. Het is ook mogelijk om het als losstaand onderdeel te doen.

De ademhaling kun je als basis gebruiken om bewust te worden. Zodra je op deze manier bewuster wordt van de ademhaling, kun je vrijheid en vreugde ervaren. Je kunt ook je kracht vergroten door de ademhaling te bewust te beheersen.

Lees ook: Hoe werkt Wim Hof ademhaling?

13. Restorative yoga

Restorative yoga is een diepere vorm van yoga en heerlijk ontspannend. Met name voor mensen die met weinig energie rondlopen en ook op een manier die voor de meeste mensen niet weggelegd is. Het is de ideale manier om jezelf te ontstressen en te ontspannen.

Lees ook: De beste yoga om te ontspannen

14. Sivananda Yoga

Sivananda yoga heeft de grootste aantrekkingskracht op mensen die willen mediteren. Het is een soort van yoga dat het lichaam en de geest versterkt.

Deze yoga werkt op een heel natuurlijke manier en ondersteunt je welzijn. Deze yoga is een goede keuze als je juist meer rust in je leven wilt krijgen.

15. Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga bij Yogaschool Noord in Amsterdam

Zwangerschapsyoga is een soort yoga die speciaal is ontwikkeld voor vrouwen die zwanger zijn. Deze zwangerschapsyoga bestaat uit een combinatie van yoga en Pilates, zwangerschapsyoga is ontworpen om de vrouwelijke spieren te strekken en te ontspannen. Hierdoor kunnen zwangere vrouwen in deze fase van het leven zich beter voelen.

Zwangerschapsyoga traint specifiek de spieren die overbelast kunnen raken tijdens de zwangerschap (de rug en de benen), en ontlast juist de spieren die flexibel moeten worden (met name de buik). Ook is zwangerschapsyoga meestal minder intensief, zodat vrouwen die nog geen yoga deden hier ook mee kunnen beginnen.

16. Anusara yoga

Het Anusara yoga is een soort yoga die gericht is op het creëren van liefde en een positieve levenshouding. Het is een zeer afwisselende soort yoga waarbij je kunt ontspannen en vooral jezelf dankbaar kunt zijn. Deze yoga is voor iedereen en daarom is deze ook erg populair.

Oefen Altijd Veilig Met De Yoga Leraren Van Happy With Yoga

Onbeperkt Yoga

17. Jivamukti yoga

Jivamukti yoga is een yoga die vooral gericht is op positieve energie, zelfontwikkeling en meditatie. Er wordt niet alleen met de spieren gewerkt, maar ook met de geest. Je leert je innerlijke kracht te ontdekken, vriendelijk te zijn en anderen te respecteren. Het is een manier van yoga waarmee je kunt ontspannen, je lichaam kan versterken en je geest kan ontwikkelen.

18. Acro Yoga

2 vrouwen doen de yogavorm acro yoga

Acro yoga is een combinatie van yoga en acrobatiek. Acro yoga kan worden uitgevoerd in je eentje, maar wordt meestal in tweetallen uitgevoerd, bijvoorbeeld door partners. Hierbij kan de ene partner de andere ondersteunen in een gezamenlijke pose.

Tijdens acro yoga train je jouw coördinatie en balans om jezelf en je partner in evenwicht te houden.

19. Slow yoga

Slow yoga is een soort yoga die je lichaam in balans brengt. Door deze yoga te doen krijg je meer energie en word je ontspannen. Om deze vorm van yoga te doen moet je wel wat meer tijd vrijmaken.

20. Hatha flow yoga

Hatha flow yoga is een vorm van yoga waarbij je veel beweging aanbrengt in de oefeningen. Hatha flow staat voor de combinatie van hatha (krachtig) en flow (vloeiend). Hatha flow yoga is een vorm van yoga die je meeneemt in de beweging en daarmee je energie haalt uit je lichaam.

21. Krama yoga

Krama yoga is een van de oudste vormen van yoga. Het is een soort yoga die zich beperkt tot de houding en ademhaling. Deze vorm van yoga biedt een oplossing voor het probleem van vroegtijdig verslijten van het lichaam.

Krama yoga houdt meer rekening met het individu. In plaats van altijd de perfecte vorm van een pose na te streven, doe je de pose op de manier waar jij aan toe bent.

Dus welke soorten yoga passen bij mij?

Er zijn dus heel veel verschillende soorten yoga. In dit artikel hebben we zoveel mogelijke yoga soorten genoemd, maar dit zijn ze zeker niet allemaal. Bovendien bestaan er in India nog veel meer verschillende soorten yoga die in het westen nog niet bekend zijn.

En welke soort yoga past bij jou? Iedere soort yoga heeft zijn eigen voordelen, en verschillende soorten yoga hebben overlap met elkaar. We hopen dat dit artikel je aanspoort om meerdere verschillende soorten yoga uit te proberen en te ontdekken welke soort yoga bij je past.

Oefen Altijd Veilig Met De Yoga Leraren Van Happy With Yoga

Onbeperkt Yoga

beginnen met yoga

Begin met deze yoga cursus

Echt iedereen kan dit

Begin ook met yoga - iedereen kan het!

moeder kind yoga

Persoonlijke test welke yoga past bij jou?

Wil je de yoga test nu doen?

17132
Zwangerschapsyoga bij Yogaschool Noord in Amsterdam
Is yoga goed of slecht?
Waarom is yoga slecht?