Yoga Nidra Ervaringen + 1 Tip Voor Diepere Ontspanning

Gecategoriseerd als Yoga Nidra, Online yoga Getagged ,

De meeste mensen kennen het wel: je bent moe, gestrest en je hebt last van allerlei klachten. Je hebt er alles aan gedaan, maar niets lijkt te helpen. Misschien is het tijd om eens wat anders te proberen, bijvoorbeeld yoga nidra.

Yoga nidra is een oude yogatechniek die bekend staat om zijn stressverlagende en ontspannende werking. Er zijn allerlei verschillende manieren om yoga nidra te beoefenen, maar één ding is zeker: het kan je leven veranderen. In dit artikel lees je alles over yoga nidra, wat het is, hoe het werkt en waarom mensen zo enthousiast zijn over hun yoga nidra ervaringen.

Mijn yoga nidra ervaringen in het kort

Ik heb onlangs yoga nidra geprobeerd en ik moet zeggen: ik was sceptisch. 

Ik had al eerder gehoord over de positieve effecten ervan, maar ik was er nog nooit echt in geïnteresseerd geweest. Toen ik echter een aantal keer last had van slapeloosheid en stress, besloot ik toch om het een keer te proberen. En ik moet zeggen: 

ik ben enthousiast!

Yoga nidra is een hele fijne manier om even helemaal tot rust te komen. Het is een soort meditatie, maar dan heel rustig en ontspannen. Je ligt heerlijk comfortabel op een matje en je hoeft niets te doen, behalve naar de stem van de docent te luisteren. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf ontspannen en de rust in je lichaam en geest toe laten stromen.

Ik moet zeggen dat ik aanvankelijk wat moeite had om echt helemaal tot rust te komen, maar na een tijdje lukte het steeds beter. En ik merk ook dat ik steeds beter slaap na afloop van een yoga nidra sessie. Ik kan dus echt aanbevelen om yoga nidra een keer te proberen als je net zo sceptisch bent als ik was. Je zult versteld staan van het effect!

De cursus die ik heb gedaan is trouwens de Yoga Nidra cursus van Happy with Yoga. Ik had eerst ook wat gratis yoga nidra lessen online gedaan via YouTube, maar die vond ik toch van wisselende kwaliteit. Het is fijner om een cursus te hebben waarbij je van tevoren weet dat iedere les goed gaat zijn.

Bekijk de Yoga Nidra cursus van Happy with Yoga

Ontspan dieper, slaat beter en laat al je zorgen los met yoga nidra

Eindelijk uitgerust

Wat betekent Nidra?

Nidra betekent slaap in het Sanskriet, de oude Indiase taal. In de yoga wereld is Nidra echter meer dan alleen maar slapen. Nidra is een diepe vorm van ontspanning waarbij je bewust bent van je lichaam en je geest. Nidra wordt ook wel de kunst van het bewust slapen genoemd.

Hoe doe je yoga nidra?

Yoga nidra kan op allerlei verschillende manieren worden beoefend, maar de meest eenvoudige manier is om gewoon thuis te gaan liggen. Je hoeft geen speciale kleding of accessoires, alleen een matje of deken om op te liggen. Je sluit je ogen en je gaat helemaal ontspannen liggen. Dan luister je naar een rustgevende stem die je stap voor stap door de oefening leidt. De stem brengt je naar een diepe staat van ontspanning, waardoor je alle stress en spanning kunt loslaten.

Is Yoga Nidra wetenschappelijk bewezen?

Ja, er is veel wetenschappelijk bewijs dat yoga nidra werkt. Dit onderzoek vond bijvoorbeeld dat yoga nidra sessies van 30 minuten leidden tot een significante vermindering in stress. En dit onderzoek vond dat yoga nidra leidt tot verminderde stress en verbeteringen in slaap en welzijn.

MAAR ik denk dat de effectiviteit van yoga nidra wel sterk afhangt van wie je docent is. Ik heb dus zelf positieve ervaringen met de Yoga nidra cursus van Happy with Yoga, en ik weet niet zeker of andere lessen evenveel effect hebben…

Wat kan yoga nidra voor je doen?

Yoga nidra wordt al eeuwenlang gebruikt om lichamelijke en geestelijke klachten te verhelpen. Het is een effectieve methode om stress en angst te verminderen, maar ook om je energielevel te verhogen en je geheugen te verbeteren. Yoga nidra is een soort ultra power nap waarbij je niet slaapt. Ook hebben veel mensen ervaren dat yoga nidra helpt bij het loslaten van oude pijnen en trauma’s. Kortom, yoga nidra is een krachtige techniek die je kan helpen je leven weer in balans te brengen.

Hoe lang duurt Yoga Nidra?

Hoe lang yoga nidra duurt hangt af van hoe lang het voor jou duurt om jezelf volledig te ontspannen en alles los te laten. over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een yoga nidra les minimaal 20 tot 30 minuten duurt en maximaal één tot anderhalf uur. 

Hoe vaak moet je yoga nidra doen?

Yoga nidra is een techniek die je met regelmaat moet oefenen om de maximale werking ervan te ervaren. Hoe vaak je yoga nidra moet doen, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, gezondheid en doelstellingen. Sommige mensen beoefenen yoga nidra dagelijks, terwijl anderen het 1 of 2 keer per week doen.

Waarom is yoga nidra zo populair?

Yoga nidra is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit komt vooral door het toenemende bewustzijn van de voordelen die het biedt. Yoga nidra is namelijk niet alleen heel ontspannend, maar het helpt ook bij het verminderen van stress, het verbeteren van de slaap, het verlagen van bloeddruk en het verminderen van angst en depressie.

Wat is het verschil tussen yoga nidra en meditatie?

Yoga nidra is een vorm van meditatie, maar er zijn wel degelijk verschillen. Bij yoga nidra lig je helemaal ontspannen op je rug, met je ogen dicht. Je gaat dan met je aandacht naar binnen en laat alle gedachten los. Je bent je bewust van je ademhaling en je lichaam, maar je laat alle prikkels van buitenaf los. Op deze manier kom je helemaal tot rust en kun je je lichaam en geest helemaal opladen.

Bij meditatie ga je ook met je aandacht naar binnen, maar hierbij probeer je juist bewust te zijn van je gedachten en je emoties. Je leert hierdoor beter omgaan met stress en je kunt je beter concentreren. Ook meditatie kan erg ontspannend werken, maar yoga nidra is toch net even iets anders.

Waar is yoga nidra goed voor?

Yoga Nidra heeft vele voordelen, zowel fysiek als mentaal. Het is een hele krachtige techniek die je helpt om geestelijk en lichamelijk tot rust te komen. Het is bewezen dat Yoga Nidra:

* helpt tegen stress

* ontspant het lichaam

* helpt bij het slapen

* geeft meer energie

* maakt je rustiger

* helpt bij het loslaten van negatieve emoties

* helpt bij het oplossen van problemen

Yoga Nidra is dus niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn.

Ga je van yoga nidra huilen?

Door de volledige ontspanning die je ervaart bij yoga nidra, kan heel veel opgebouwde spanning vrijkomen. Dat kan zich uiten in huilen. Het is belangrijk om hierbij te bedenken dat het huilen niet per se een negatieve ervaring hoeft te zijn. Soms is het juist heel bevrijdend en kan het je helpen om je emoties te verwerken. Iedereen ervaart yoga nidra op een andere manier.

Kun je Yoga Nidra online doen?

Ja, yoga nidra is heel geschikt om online te doen. Ik vind het zelf makkelijker om me volledig te ontspannen in mijn eigen huis dan in een yogastudio. Dit is dan ook mijn laatste tip: begin yoga nidra lekker vanuit huis!

Wat is de beste yoga nidra app?

Ik gebruik zelf de yoga nidra app van Happy With Yoga. Of ten minste, ik gebruik hun platform op mijn mobiel. Het is officieel geen app, maar het werkt werkt wel gewoon goed op mobiel.

Leer écht ontspannen met Yoga Nidra

Stress niet langer

beginnen met yoga

Begin met deze yoga cursus

Echt iedereen kan dit

Begin ook met yoga - iedereen kan het!

moeder kind yoga

Persoonlijke test welke yoga past bij jou?

Wil je de yoga test nu doen?

17132
Zwangerschapsyoga bij Yogaschool Noord in Amsterdam
Is yoga goed of slecht?
Waarom is yoga slecht?