Is Yoga Nidra Gevaarlijk? Doe Geen Yoga Nidra Zonder Dit

Gecategoriseerd als Soorten yoga

Yoga nidra is een van de krachtigste yoga soorten voor ontspanning en relaxatie. Maar, als je geen goede begeleiding ontvangt, kan yoga nidra gevaarlijk zijn. En het zou natuurlijk zonde zijn als je geen voordelen van yoga maar juist nadelen ervaart omdat je het niet goed doet. Daarom leg ik in dit artikel uit hoe je zorgt dat yoga nidra niet gevaarlijk maar juist veilig is.

Is Yoga Nidra Gevaarlijk?

Yoga Nidra is niet gevaarlijk als je goede begeleiding hebt. Ook zonder begeleiding kan yoga nidra ongevaarlijk zijn, mits je weet waar je mee bezig bent. Yoga nidra kan gevaarlijk zijn als je de ademhalingsoefeningen of de posities verkeerd uitvoert. Het is daarom raadzaam om begeleiding te zoeken als je nog een beginner bent in yoga nidra.

Oefen Altijd Veilig Met De Yoga Leraren Van Happy With Yoga

Veilige Yoga Nidra

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra of ‘yogaslaap’ is een rustgevende vorm van yoga. Het combineert yoga poses met ademhalingsoefeningen en oefeningen in mindfulness om tot rust te komen. De focus van yoga nidra is dus mentaal in plaats van om sterker of leniger te worden. Veel yogi’s doen yoga nidra en nog een andere vorm van yoga.

Welke yoga past bij jou? Doe de test!


Wat is er gevaarlijk aan Yoga Nidra?

In principe kan er niet heel veel misgaan bij yoga nidra. Het enige waar je op moet letten is:

 • Goede vorm in de poses: zorg dat je jezelf niet blesseert door poses verkeerd of te hard uit te voeren. Dit gebeurt helaas veel bij mensen die thuis yoga doen zonder begeleiding; veel mensen blesseren bijvoorbeeld hun knie omdat ze de pigeon pose verkeerd doen.
 • Doe de ademhalingsoefeningen rustig: als je duizelig wordt bij de ademhalingsoefeningen en er geen begeleider in de buurt is, kun je beter even stoppen. Doe ook nooit ademhalingsoefeningen op gevaarlijke locaties zoals in bad of staand.
 • Blijf mentaal in controle: als je angstig of depressief wordt, stop dan de oefeningen. Voor de meeste mensen is yoga nidra ontspannend en restoratief, maar het kan ook erg confronterend zijn, zeker als je al angstig bent. Probeer altijd in positieve banen te blijven, en als je dit moeilijk vindt kun je begeleiding zoeken.

Hoe maak je Yoga Nidra veilig?

Professionele yoga lessen zijn altijd de beste manier om veilig aan yoga te doen. Yoga doen zonder begeleiding, of met niet-professionele begeleiding (random YouTube filmpjes), kan gevaarlijk zijn omdat je jezelf kan blesseren door de oefeningen verkeerd te doen. Op die manier ervaar je dus juist nadelen van yoga in plaats van voordelen, wat heel zonde is.

Een manier om yoga nidra veilig te houden is door nooit iets te doen wat oncomfortabel is. Als je geen begeleiding hebt, raden we dit aan.

Het lastige is natuurlijk dat yoga oefeningen vaak oncomfortabel zijn, maar dat je zelf niet goed het verschil weet tussen ‘gevaarlijk’ en ‘normaal oncomfortabel’. Daarom is het fijn als je wel begeleiding hebt die je kan vertellen of je het goed doet en welke gevoelens normaal zijn. Als je geen fysieke begeleiding beschikbaar hebt, kun je ook kwalitatieve online yogalessen nemen, die vertellen je ook altijd wat gevaarlijk is en hoe je jezelf veilig houdt.

Wanneer is Yoga Nidra slecht voor je?

Yoga Nidra is fijn voor de meeste mensen, maar niet voor iedereen. Als je tijdens of na yoga nidra last hebt van een van de volgende dingen, dan kun je beter geen yoga nidra meer doen of professionele begeleiding zoeken:

 • Angsten
 • Nachtmerries
 • Duizeligheid
 • Fysieke blessures
 • Pijn
 • Moeite in te slapen of tot rust te komen

Waar vind je goede Yoga Nidra begeleiding?

Als je yoga nidra onder professionele begeleiding wilt doen zodat je zeker weet dat het niet gevaarlijk is, heb je twee opties:

 • Zoek een yoga nidra school die je vertrouwt bij jou in de buurt. Vraag aan vrienden of ze de school kennen en kijk naar online reviews. Als je een goede school vindt dan kun je op locatie begeleiding krijgen van de yogaleraar.
 • Zoek een online yoga nidra cursus van een betrouwbare online yoga school. Wij raden de Yoga Nidra cursus van Happy With Yoga aan. Deze cursus is in het Nederlands en Happy With Yoga is een erg goede online school die altijd uitlegt hoe je oefeningen veilig doet. Op deze manier kun je veilig yoga nidra doen vanuit huis.

Oefen Altijd Veilig Met De Yoga Leraren Van Happy With Yoga

Veilige Yoga Nidra

beginnen met yoga

Begin met deze yoga cursus

Echt iedereen kan dit

Begin ook met yoga - iedereen kan het!

moeder kind yoga

Persoonlijke test welke yoga past bij jou?

Wil je de yoga test nu doen?

17132
Zwangerschapsyoga bij Yogaschool Noord in Amsterdam
Is yoga goed of slecht?
Waarom is yoga slecht?