4x De Beste Yoga om te Ontspannen

Gecategoriseerd als Soorten yoga

Welke yoga is het beste om te ontspannen? 

In dit artikel vertellen we je welke soorten yoga het beste zijn als je wilt ontspannen.

Yoga voor ontspanning

Het is geen geheim dat je yoga vaak gebruikt om je te ontspannen. En dat is ook een van de redenen waarom het zo populair is. Yoga is een ideale manier om af te remmen en te ontspannen.

Er zijn eigenlijk verschillende manieren waarop yoga je kan helpen te ontspannen.

  1. De yoga zelf is ontspannend
  2. De yoga is juist vermoeiend waardoor je na de yoga ontspannen wordt
  3. Een combinatie van de twee bovenstaande manieren om te ontspannen

Hieronder vertel ik welke soorten yoga je kunnen helpen te ontspannen en op welke manier.

Vinyasa Yoga

Vinyasa Yoga kan je helpen te ontspannen door de vloeiende bewegingen en oefeningen. Vinyasa yoga is dynamisch en je kan enigszins zelf bepalen hoe intensief je het maakt. Het kan een vrij intensieve yoga zijn, waardoor je na de training lekkerder kunt slapen en ontspannen.

Namaste.

Kundalini Yoga

Kundalini yoga is een soort yoga die bestaat uit een combinatie van bewegingen en meditatie. De bewegingen zijn heel dynamisch en het vraagt veel energie van je lichaam. Het wordt gespeeld op een aantal vloeiende bewegingen die ook fysiek zwaar zijn. Het is een yoga die qua intensiteit tussen Vinyasa Yoga en Yoga Nidra in zit.

Kundalini yoga werkt op je chakra’s en kan je helpen om je innerlijke kracht te ontdekken. Sommige mensen vinden Kundalini Yoga hierdoor te zweverig – dus ga bij jezelf na of je interesse hebt in chakra’s en energie.

Yoga Nidra

Yoga Nidra of yogisch slapen is een rustige vorm van yoga. Er wordt niet gebruikt gemaakt van asana’s en er wordt ook gedacht en verwacht van de deelnemers dat ze in een meditatieve toestand komen. Het is hierbij de bedoeling dat je diep ontspant maar niet in slaap valt.

Pranayama’s, een bepaald soort ademhalingsoefeningen, worden gedaan en er wordt gedurende de hele sessie op de ademhaling gelet. 

Yin Yoga

Yin yoga is een oudere vorm van yoga. Door de korte houdingen en het langdurig bevestigen van de houding is yin yoga een zeer ontspannende vorm van yoga. Deze vorm van yoga werkt vooral op de gewrichten en heiligt de spieren, pezen en gewrichten. Yin yoga wordt vaak gebruikt om je lichaam te ontspannen en te herstellen.

Rustgevende yoga oefeningen

Forward bend zijn specifiek gericht op het kalmeren van je nervous system. Daarom zijn bijvoorbeeld pigeon pose en natuurlijk de koning van de forward bends paschimottanasana erg kalmerende asana’s voor je yoga practice.

Tijdens je normale vinyasa practice kun je natuurlijk altijd child’s pose doen om vooral je ademhaling tot rust te brengen.

Voor een rustgevende yoga practice is het belangrijk om goed op je ademhaling te letten. Veel oefeningen waarbij je je hele in- of uitademen gebruikt om een rustige beweging af te maken worden erg rustgevend als je goed let op op je ademhaling. Denk hierbij aan zittende oefeningen waarbij je armen omhoog en omlaag doet.

Natuurlijk zijn ook asana’s als reclined twist erg rustgevend en natuurlijk savasana.

Ontspannings Yoga online

Op internet kun je heel veel verschillende video’s vinden die je yoga ontspanningsoefeningen laten zien.

Hieronder zie je een video van één van mijn favoriete yoga kanalen op Youtube: Yoga with Adriene. In deze video laat ze ontspannende yoga oefeningen zien.

Ontspannende achtergrondmuziek voor yoga

beginnen met yoga

Begin met deze yoga cursus

Echt iedereen kan dit

Begin ook met yoga - iedereen kan het!

moeder kind yoga

Persoonlijke test welke yoga past bij jou?

Wil je de yoga test nu doen?

17132
Zwangerschapsyoga bij Yogaschool Noord in Amsterdam
Is yoga goed of slecht?
Waarom is yoga slecht?